Delo z občutljivimi težkimi bremeni

Delo s težkimi bremeni je že samo po sebi zahtevno, verjetno ne bo šlo brez posebej prilagojenih rešitev. Enako velja za delo z občutljivimi predmeti, ki jih je treba pred premikanjem dobro zavarovati. Če gre hkrati za težak in občutljiv tovor, pa se splača temu seveda posvetiti še dodatno pozornost.

Najbolj kritični so stiki opreme, ki se uporablja za dvigovanje in premikanje tovora, s samim predmetom, ki ga prestavljamo. Običajno se za dvigovanje težkih tovorov uporablja bremenska jeklenica ali veriga, ki ponuja zadostno nosilnost. Pri občutljivih tovorih to morda ne pride v poštev, saj veriga obremenitve razporedi na relativno majhno površino in lahko z neenakomernim pritiskom delikatne predmete poškoduje. Poleg tega je seveda tudi sama veriga neprijazna do občutljivih površin, ki stika z grobo kovino ne prenašajo najbolje. Zadostna nosilnost torej ni edini kriterij pri izbiri opreme za prestavljanje občutljivih težkih bremen. Pomanjkljivosti, ki jih ima jeklenica ali veriga, sicer lahko do neke mere omilimo z uporabo dodatne opreme za blaženje pritiskov, obremenitve pa seveda lahko prerazporedimo ali olajšamo na različne načine. A pogosto je bolje, da že v izhodišču uporabimo drugo opremo.

Priljubljena izbira je povezovalni trak, ki je lahko izvrstna rešitev za prestavljanje občutljivih težkih bremen. Povezovalni trak je širši in ugodneje razporedi obremenitve, ki lahko ogrozijo dobrobit tovora. Poleg tega je lažji za uporabo in omogoča več prilagodljivosti, kar je pri delu, ki zahteva oblikovanje posebnih rešitev, vsekakor prednost. Ne pozabimo, da ima lahko takšen trak prav tako prepričljivo nosilnost kot jeklenica, brez težav bo zadostoval tudi za več ton. Povezovalni trak je nadalje izjemno uporaben za fiksiranje in varovanje tovora pri prevozu oziroma pri skladiščenju, ravno temu namenu so ti trakovi v izhodišču namenjeni. Vsekakor je pametno imeti povezovalni trak pri roki, če se lotevamo dela s težkimi bremeni.